Close

Klantervaringen

Wat zeggen klanten?

Wil je weten voor welke organisaties ik zoal incompany-trainingen heb verzorgd? Onderaan deze pagina vind je een greep uit Organisaties met schrijvende professionals.

 

 

Sandra Lenderink“Het management kan nu veel meer sturen op kwaliteit”

In onze organisatie werd gemopperd over de kwaliteit van de adviezen: te lang, onduidelijke structuur, niet integraal, geen antwoord op de vraag.

We hebben als management Petra Broekhuisen ingeschakeld om zowel onze medewerkers, als ook het management te trainen. Die trainingen waren to the point, erg praktijkgericht en doorspekt met humor. Het resultaat van de trainingen is dat het gemopper nagenoeg voorbij is, en dat medewerkers makkelijker schrijven.

Niet alleen bevatten alle stukken inmiddels een centrale vraag, maar ook voer ik regelmatig discussie met medewerkers over de kwaliteit van de centrale vraag.

Zo kreeg ik een advies voorgelegd, waar weinig heldere structuur in te ontdekken viel. Ook de centrale vraag ontbrak. Toen ik vervolgens samen met die medewerker de centrale vraag scherp maakte, werd voor hem ook gelijk duidelijk langs welke lijn hij het verhaal moest opbouwen. Mooi moment!

Petra is vriendelijk, toegankelijk, stelt goede vragen en houdt je bij de les.

 Sandra Lenderink – Eenheidsmanager Ontwikkeling gemeente Zwartewaterland

 

 

Roman“Ik was verrast dat het zo goed werkte”

Door Petra’s training kijk ik nu met een lezersmind naar al mijn teksten. Daardoor gaan er heel wat woorden weer door de backspace-behandeling. En wanneer ik het even niet meer weet, zoek ik het op in het cursusmateriaal dat altijd binnen handbereik ligt.

Ik analyseer teksten van anderen nu ook veel scherper. Leest het niet prettig, dan stop ik met lezen en vraag de schrijver om zaken eerst duidelijker op te schrijven.

Voor beide partijen een win-winsituatie: het bespaart mij veel puzzelwerk en de inhoudelijke kennis van de schrijver komt beter tot z’n recht. Mijn eigen stukken bekijk ik overigens net zo kritisch hoor ;-)

Róman van der Meulen – ICT-medewerker CJIB

 

 

Tjitske“Als manager kan ik nu gerichte feedback geven. Hierdoor voorkom ik dat ik teksten van anderen ga herschrijven.”

Petra heeft een schrijftraining gegeven aan mijn afdeling. Ik ben erg tevreden over de inhoud van de cursus en de kennis van Petra over hoe je een goed rapport schrijft.

We zijn door Petra enthousiast aan de slag met het verbeteren van onze competentie schrijfvaardigheid. Petra geeft de cursus met enthousiasme en humor. Ze geeft directe en opbouwende feedback, waardoor we snel hebben geleerd hoe onze rapporten te verbeteren.

Voor mij als manager is het veel eenvoudiger geworden om feedback te geven op rapporten van medewerkers. We hebben nu namelijk een gedeeld begrip gekregen over waar een goed rapport aan moet voldoen. Kortom, een tevreden klant!

Tjitske Brand – Manager Market Research Department Gasterra

 

 

Jokezw“Ik heb nu al zin om mijn nieuwe onderzoeksrapport te schrijven.”

En dat had ik vooraf niet durven dromen! Ik heb altijd last van uitstelgedrag, omdat ik niet weet hoe te beginnen. Het blijft maar malen in mijn hoofd. En uiteindelijk lever ik het rapport met een onbestemd, vaag gevoel in.

Van Petra heb ik geleerd om het schrijven vooral veel slimmer aan te pakken. Eerst doelgericht nadenken,  een schrijfplan maken en dan komt de rest vanzelf.  Dit bespaart mij heel veel tijd, de kwaliteit neemt toe en ik voel mij veel zekerder.

Tegen anderen kan ik zeggen: ga naar Petra voor praktijkgerichte en betaalbare hulp. De investering betaalt zich echt direct terug!

Joke Patberg – Ambulant Begeleider Cluster 2 Kentalis
& masterstudent Nederlands

 

 

Maria“Handige en praktische tips en heel herkenbaar!”

Met veel plezier lees ik altijd de artikelen van Petra. Een welkome aanvulling op de training.

Je kunt haar tips toepassen op alle stukken die je schrijft, ongeacht wie je lezers zijn. Echt een aanrader voor iedereen!

Maria Smant – Kwaliteitsadviseur DUO

 

 

Bertjanklaren

“De meest zinvolle en productiefste training die ik afgelopen jaren heb gevolgd.”

Dagelijks heb ik veel profijt van Petra’s schrijftips. Het helpt mij om de schrijftechnieken die zij tijdens de training heeft behandeld consequent te blijven toepassen.

En nog mooier: ik merk dat ik veel van de opgedane kennis kan gebruiken wanneer ik mijn zoon met Nederlands help. Het leuke is dat het ook bij hem landt. Hij krijgt meer beeld van de structuur van teksten. En hoe je vragen beantwoordt.

Zijn uitwerking is hierdoor een stuk helderder. Hij zag zelf ook meteen dat het veel compacter kon. Met een beetje geluk gaat hij het straks nog leuk vinden ook.

Bert-Jan Klaren – Portfolio- en projectmanager Hanzehogeschool Groningen

 

 

“Het auditrapport is het visitekaartje van onze afdeling en weerspiegelt de kwaliteit van ons werk.”

Door verschillende achtergronden en werkwijzen werd er binnen de afdeling uiteenlopend gerapporteerd. Dat kon beter. Wij hebben Petra gevraagd een incompany training voor de afdeling te ontwikkelen en uit te voeren. Meer herkenbaarheid, betere leesbaarheid en daardoor meer toegevoegde waarde voor de organisatie was onze doelstelling.

Niet iedereen liep direct warm voor deze training, want ‘schrijven kunnen we allemaal en doen we immers al jaren’. Na een uur training was deze overtuiging echter volledig verdwenen. Petra speelde daarbij een belangrijke rol door goede vragen te stellen en met praktische, prikkelende voorbeelden te komen. De training was leerzaam, inspirerend en vloog voorbij.

De training heeft op meerdere vlakken bijgedragen aan de kwaliteit van onze afdeling. Zo werken we meer samen omdat we nu standaard elkaars rapporten lezen. Door dit met een kritische blik te doen, stimuleren we elkaar om onze teksten nog leesbaarder te schrijven. En hierdoor komt onze expertise ook beter tot z’n recht. Van de lezers zijn de eerste positieve reacties al ontvangen!

Erwin Reinders, hoofd Auditing gemeente Groningen

 

 

Josien“Petra is een zeer bevlogen en toegankelijke trainster, een vakkundige professional.”

In korte tijd maakte ze echt contact met de deelnemers. Door haar flexibiliteit en vakkennis is ze in staat om snel te schakelen naar dat wat de groep of de individuele deelnemer nodig heeft.

Naast de expertise van Petra op haar vakgebied is ze als sparringpartner een plezierig persoon.

Josien Schoterman – HR Beleidsadviseur gemeente Zwartewaterland

 

 

Vincent Hendriks

“De e-coaching heeft voor mij nog een aantal punten op de i gezet.”

Vergelijk het met een theorie-examen voorafgaand aan je eerste rijles. Als je dat haalt, moet je nog leren rijden.

Nu kon ik al wel schrijven, maar door de training en ook de e-coaching heb ik gemerkt dat het effectiever kan. Zo krijgt de lezer minder overbodige ballast te lezen.

Vincent Hendriks – Servicemanager Provincie Groningen

 

 

Leerzaam en een must voor iedereen die goede nieuwsberichten wil schrijven!

“Tijdens het schrijven was ik vaak veel tijd kwijt met het bedenken van wat ik nou eigenlijk wilde zeggen. Ik heb geleerd dat een goede voorbereiding het verschil kan maken. Dit levert niet alleen betere teksten op maar ook tijdwinst.

Petra vond ik een erg prettige trainster. Ze heeft het talent om voor verschillende mensen en wensen een passende training te maken. En dit vulde zij aan met een oprechte interesse in de persoon achter de cursist. Dit maakte de training zeer prettig.

Ik heb erg veel positiviteit gekregen van deze leerzame training en heb nu zin om nieuwsberichten te schrijven. Terwijl ik hier eerder nog echt tegenop zag. Ik hoop dat ik dit gevoel vast kan houden.”

Lizette van Dijken – Marketing & Communication Executive Groningen Airport Eelde

 

Maartje Molema“Ik merk nog dagelijks de voordelen van de training Rapporten schrijven.”

Mijn stukken zijn nu echt korter, leesbaarder, gerichter en leveren sneller datgene op waar ik ze voor geschreven heb.

En de uitleg over het verschil tussen ‘dat’ en ‘wat’ heb ik als snelkoppeling in mijn favorieten opgenomen. Zo kan ik het gemakkelijk terugvinden en herhalen om het verschil erin te slijpen. Het zijn van die kleine dingetjes waar ik plezier aan beleef.

Maartje Molema – Adviseur Onderwijs & Kwaliteitszorg Alfa College

 

 

Thijs Teisman“De kracht van Petra is dat ze je verplaatst in de rol van de lezer.”

Voor wie schrijf ik nu eigenlijk en wat verwacht de lezer te lezen? Deze insteek leert je nadenken over de opbouw van je verhaal en de wijze waarop jouw boodschap het beste aan- en overkomt bij je lezers.

De combinatie van Petra’s kennis en haar vermogen dit af te stemmen op de dynamiek van onze organisatie, maakt haar schrijftraining tot een succes. Toepasbaar voor eenieder die wel eens schrijft. Het maakt niet uit of je notities, memo’s of e-mails schrijft: aan iedereen aan te bevelen.

Thijs Teisman – Kwartiermaker Sturing Studiefinanciering DUO

 

Organisaties met schrijvende professionals

In al die jaren heb ik talloze professionals opgeleid. Een greep uit de organisaties waarvoor zij werken:

 • Gemeente Groningen
 • BDO Accountants
 • Martini Ziekenhuis
 • Buro Bakker en ATKB (ecologische adviesbureaus)
 • Groningen Airport Eelde NV
 • Accountantskantoor De Jong en Laan
 • Veilig Thuis Friesland
 • Wilhelmina Ziekenhuis Assen
 • Prahealth Sciences
 • Horlings Nexia, accountants- en belastingadvieskantoor
 • SNN
 • Werkbedrijf Lelystad
 • Gemeente Almere
 • Gemeente Leeuwarden
 • Hanze Hogeschool Groningen (voorheen: Hanze Connect Groningen)
 • GasTerra
 • Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
 • Provincie Groningen
 • Alfa-college
 • CJIB
 • Bibliotheekservice Friesland
 • Waterschap Noorderzijlvest
 • Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)
 • RDW
 • Lentis
 • Rabobank
 • Onderwijsgroep Noord
 • Woningbouwcorporatie Nijestee
 • Diverse gemeenten, o.a. Bedum, De Marne, Winsum, Eemsmond, Zuidhorn, Noordenveld, Zwartewaterland, Emmen, Zwolle, Den Haag